Woolwich Estate Masterplan
Crown House
Elgin Place
Co-Live / Co-Work
Greystar
Westfield London
Close
Case Study

Hox Park

Hox Park is a mixed use, masterplanned development,
set within extensive countryside, on the fringe of Egham in Surrey.
The development is made up of luxury houses, a high end senior
living village, affordable housing and student accommodation.

We were appointed by Moorfield to create a centre piece
to the 500 bed student village, which would act as the point
of arrival and provide amenity for socialising and studying.
All of this would take place within the refurbished and
significantly extended Grade II former gymnasium building
which was once part of the Royal Engineering College.

The design concept was to bring the old listed building back
to life through careful and sensitive restoration and adaptation.
To achieve the prominence fitting for a gatehouse, serving as
a first port of call upon entrance into the village, we developed
a concept to create two highly contemporary additions
to the existing pavilion building.

We invited 74 to design the centrepiece to Hox Park,
our 500 bed student living community in Egham, Surrey.

They have a wealth of experience in the student sector
and an ability to combine contemporary and historic
architecture with elegant interior design that create
rich spaces that people want to be in.

74 are design led and commercially sensitive
designers, focussed on creating exemplary student
experiences. They have worked tirelessly to protect
the integrity of the existing listed building, whilst
having the vision to conceive the stunning glass and
bronze additions that will transform the building into
a striking piece of architecture. This will be fitting
for this beautiful location and consistent with the
design quality of all Royalton Group projects.

The proposals involve creating a new two storey
extension to the eastern gable of the building and covering
a single storey element to create a north facing winter garden
offering views over the development. The concept was to
create prominence, transparency into the gatehouse and
a veiled first floor with bronze fins which echo the colours
from the surrounding woodland.

 

 

 

 
The clubhouse, within the existing pavilion building
will contain a variety of uses to create multi-functional
spaces for studying and socialising. The gatehouse
will act as the village hub which will contain the village
management team, fostering natural interaction between
staff and students to ensure that relationships are formed
and pastoral care is integrated through natural integration.
We have developed a strong interior design rationale,
which works with the juxtaposition between old and new
and creates a series of environments for individuals and
groups to harmoniously work, meet, study, relax and have
fun. The internal finishes are a combination of sumptuous
dark timber and leather, with marble, brass and black metal
screens. The spaces will have texture, an understated
elegance and be places that you want to spend time.

Our conceptual proposals received high praise from
Runnymede Council’s Planning and Conservation team,
with planning and listed building consent granted
in September 2017.

“74 are design led and
commercially sensitive designers”

Royalton

“74 are design led and
commercially sensitive designers”

Royalton
Like what you see?
We'd love to show you more.