Woolwich Estate Masterplan
Crown House
Elgin Place
Co-Live / Co-Work
Greystar
Westfield London
Close
Case Study

No 8 First Street

The ‘winter garden’ aims to introduce a vibrant yet peaceful
space as a welcome extension to the workplace. By bringing
nature indoors in what is essentially a city urban setting, a green
tranquil space has been created to promote happiness, well-being,
health and creativity through materiality, colour and plants.

Client
Ask Real Estate
Biophilic design in the workplace has a beneficial impact on the
psychological and physiological well-being of the individual user.
This in-turn improves the business as a whole as productivity is shown
to increase. Research has shown that productivity can be increased
by 8%, rates of well-being up by 13%, increased creativity, with
reduced absenteeism and better retention of staff.

The design was visually beautiful and impactful.
It offered a vibrant yet peaceful space, which truly
provides a contrasting extension to the workspace.

Whether a busy call centre or creative media tenant, the winter
garden is a human-centric space, which regardless of the users
profession is designed with the human beings well-being at the
heart. A call centre user might utilise the space for breakout,
quiet time and, due to short breaks, gives them an opportunity
to be in a natural environment reducing time in motion by not
leaving the building.

Other times, including nighttime, it could continue to evolve into
relaxation or change into a social space. A creative media user
might choose to use the space for solo working on a laptop, pitching
to a client in a vibrant setting, or brainstorming sessions in the
central area.

Whatever the requirement, the space is designed with maximum
flexibility in mind. By creating a collection of both open, social areas
and secluded seating, users can choose how they want to use
the space. A place to hide away, reflect, socialise or take a stroll
or even interview a new potential member of staff!

Rather than creating an overly defined structured space, the winter
garden is designed to flex to each individuals needs and to be
utilised 24/7.
The double height space is accentuated by vertical
drops of foliage and lighting, creating drama from both
inside and outside. This also promotes a natural light
and airy space for the workers to enjoy throughout
the day and night.

“Beautiful and impactful”

Ask Real Estate

“Beautiful and impactful”

Ask Real Estate
Like what you see?
We'd love to show you more.